Türkiye her şartta ekimi ve dikim yapan üreticilerin gözdesi olmayı başarıyor. Son derece verimli toprakların bulunduğu ülkemizde şimdi çiftçiler başka ürünlere yönelmeye başladı. İhlas Haber Ajansı (iha.com.tr) tarafından servis edilen bir haberde Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan serasındaki domatesleri söküp atan üreticinin bahçesine mango ektiği belirtildi.
Üretici Ertan Parçaoğlu, 3 yıl önce seralarındaki domatesleri sökerek 4 dönümlük alana 300 adet mango meyvesi ekti. 3 yıl önce dikilen fidanların ortalama 15 kilo meyve verdiği belirtiliyor.

3 MİLYON LİRA KAZANCI VAR
Mangonun kilosunu 150 liradan sattığını söyleyen Parçaoğlu, bu işin maliyet ve sabır gerektirdiğinin altını çiziyor. Fidanın maliyetinin çok olduğunu ve tanesinin 500 ile 1.000 lira arasında değişen fiyatlara sahip olduğunu dile getiren Parçaoğlu, girişimi hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Geçen yıl yeni diktiğim 4 dönümlük alanda 150 bin TL fidan masrafı, 100 bin TL de hayvan gübresi sarma masrafı ile birlikte 250 bin TL’ye mal oldu. Bu maliyeti çıkarmak için en az 5 yıl beklemek lazım. Sadece seradan para kazanan bir insan mango diker de ondan kazanç beklerse kazanç elde edemez. Mango 10 yaşındayken 50 kilogram meyve veriyor. Mango meyvesi 10 ile 150 yaş arasında en verimli zamanı oluyor. Mango ağacının 300 yıl ömrü var.”
Üretici Parçaoğlu, halihazırda kilosunu 200 liradan satmaya devam ederse, bahçesinden topladığı ürünlerden 3 milyon lira ciro elde etme imkanına sahip.

TOPTAN 150, PERAKENDE 100 LİRAYA SATIYOR
Geçen yıl bir ton kadar meyve kestiğini söyleyen Parçaoğlu, bu yıl hasada yeni başladığına dikkati çekerek şöyle konuştu:
“Herhalde bir, bir buçuk ton meyve hasat ederiz. Eylül ayı sonu Kasım ayı başında hasat yapıyoruz. Ama şu anda sürekli meyve var. Bir yandan hasat ediyorum. Bir yandan meyve büyüyor. Bir yandan ağaçlar çiçek açıp meyveye duruyor. Mango her ortamda yetişmez. Benim bahçem 470 rakımındadır. Seramın konumu güzel. Sabahtan akşama kadar güneş alıyor. Otomatik sobalarım var. Kış mevsiminde hava sıcaklığı 5 dereceye düşünce sobalarım yanıyor. 5 derecenin altına düşürmüyorum. Sera ortamında tropikal meyve üretimine hızlı bir şekilde geçmemiz gerekiyor. Mangonun katma değeri yüksek. Sebze gibi fazla bir masrafı yok. Dikerken biraz masrafı var. Bu meyveden para kazanmak için 5 yıl sabretmek lazım. Toptan olarak ihracatçı bile 100 liradan almak istiyor. Ben vermiyorum. İhracatçılar 4 dolardan istediler ama vermedim. Ben 150 liradan pazarcıya veriyorum. Kilosunu 200 liradan da perakende satıyorum. Mango nemi seven bir meyve. Seranın içerisinde nem oranı ne kadar yüksek olursa, yüzde 50’yi aşağı düşmezse ağacın neşesi ve meyvesi daha güzel oluyor” diye konuştu.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.