Aman deyip sakın üşenmeyin; Bulgur pilavının lezzetini 2'ye katlıyor! Bir su bardağı ekleyip karıştırın

*Bulgur pilavı* besin değeri açısından en doyurucu karbonhidratlardan. Lezzetini 2'ye katlayan aşçılık tekniği de var. Bu teknik sayesinde bulgur pilavının lezzeti tavana çıkıyor ve kıvamı asla şaşmıyor

+1
Haber albümü için resme tıklayın

Bulgur pilavı, birçok mutfakta sıkça rastlanan besleyici bir yemektir. Genellikle sebzelerle birlikte, özellikle soğan, biber ve domatesle harmanlanarak pişirilir. Lezzetini artırmak için değişik baharatlar ve taze yeşillikler eklenir. Kimi zaman kırmızı mercimek, havuç veya bezelye gibi ek malzemelerle de zenginleştirilir. Özellikle etli ve sebzeli ana yemeklerin yanında veya yoğurtla birlikte harika bir eşlikçi olarak düşünülebilir. Bulgur, lif açısından zengin olmasıyla bilinir ve bu nedenle sağlık bilincine sahip bireyler için ideal bir seçimdir. Aynı zamanda buğdayın bütün formunu içerdiği için besleyici değeri yüksektir. Bulgur pilavının kökenleri Orta Doğu'ya dayanır, ancak özellikle Türkiye'de sıklıkla sofralarda yerini alır. Lezzetini nasıl daha da artırabileceğinizle ilgili pratik bilgilere yazımızda ulaşabilirsiniz.

f5haber.com'da paylaşılan bir içeriğe göre; Lezzeti bulgur pilavı yapımı için uygulamanız gereken püf noktaları paylaşıldı. Tavuk suyu eklemek bulgur pilavının lezzetine lezzet katıyor.

SALÇALI BULGUR PİLAVI BÖYLE YAPILINCA ÇOK DAHA LEZZETLİ

Pilav yapımında kullanacağınız bulgurun türü önemlidir. Pilavlık bulgur tercih edin. Bulgurun boyutu pilavın son kıvamını etkileyebilir. Lezzetli bir salçalı bulgur pilavı için kaliteli bir domates ya da biber salçası kullanın. Salça kalitesi, pilavın renk ve tadını büyük ölçüde etkiler. Bulguru ve salçayı yağda kısık ateşte sotelemek önemlidir. Bu işlem hem salçanın acısını alır, hem de bulgura lezzet katar. Genelde bulgur pilavı için bulgurun miktarına göre 2 katı kadar sıcak su kullanılır. Ancak bulgurun cinsine ve kıvam tercihinize göre bu oran değişiklik gösterebilir. En iyi sonucu elde etmek için birkaç deneme yapabilirsiniz.

Tuz ve diğer baharatları (karabiber, pul biber vs.) damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Pilavı ocaktan aldıktan sonra üzerine bir bez veya kağıt havlu örterek 10-15 dakika kadar demlendirin. Bu, bulgurun şişmesine ve pilavın kıvamını bulmasına yardımcı olur. Pilavı karıştırırken nazik olun. Fazla karıştırma pilavın yapışkan bir kıvama gelmesine neden olabilir.

Eğer pilavı hemen servis etmeyecekseniz, demlenme süresinden sonra pilavın üzerine bir miktar sıcak su ekleyip kısık ateşte biraz daha pişirebilirsiniz. Bu, pilavın kıvamının çok katılaşmasını önler. Biber, soğan, sarımsak veya domates gibi ek malzemelerle pilavın lezzetini artırabilirsiniz. Salçalı bulgur pilavının üzerine erimiş tereyağı eklemek, pilavın lezzetini bir adım daha öteye taşır.

SEBZELİ BULGUR PİLAVININ EKÜRİLERİ

Sebzeli bulgur pilavı oldukça besleyici ve lezzetli bir ana yemektir. Bunun yanına gidebilecek bazı öneriler:

Et Yemekleri: Kuzu ya da tavuk şiş, kızartma tavuk, kavurma, köfte veya dana eti yemekleri pilavın yanında mükemmel gider.

Zeytinyağlı Yemekler: Fasulye, enginar, zeytinyağlı yaprak sarma gibi zeytinyağlı yemekler de sebzeli bulgur pilavıyla iyi bir uyum sağlar.

Yoğurt ve Cacık: Bazı insanlar için yoğurt ya da cacık pilavın yanında olmazsa olmazdır. Özellikle yaz aylarında ferahlatıcı bir etkisi vardır.

Salatalar: Sebzeli bir pilavın yanına taze bir salata da çok yakışır. Özellikle roka, domates, salatalık, beyaz peynir ve zeytinle hazırlanan Akdeniz salatası veya normal yeşil salata güzel bir eşlikçi olabilir.

Turşu: Bazı kişiler pilavın yanına turşuyu çok severler.

Kızartma Sebzeler: Patlıcan, biber veya kabak kızartması da pilavın yanına lezzetli bir seçenek olabilir.

Balıklar: Özellikle ızgara ya da fırında yapılan balıklar da sebzeli bulgur pilavıyla iyi gider.

BULGUR PİLAVI DİYETTE YENİR Mİ?

Bulgur pilavı, birçok diyet programında yer bulabilen besleyici ve lif açısından zengin bir yiyecektir. Bulgur, tam buğdaydan elde edildiği için besin değeri yüksektir ve kompleks karbonhidratlar, lif, protein, vitamin ve mineraller içerir. Ancak bulgur pilavını diyette tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır:

Portsiyon kontrolü, kilo kontrolü için kritiktir. Aşırıya kaçmadan makul miktarlarda bulgur pilavı tüketmek, kalori alımınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Bulgur pilavı yapılırken kullanılan yağ miktarına dikkat etmek önemlidir. Aşırı yağ, pilavın kalori değerini önemli ölçüde artırabilir. Az miktarda zeytinyağı veya diğer sağlıklı yağlar kullanarak bulgur pilavı yapabilirsiniz.

Bulgur pilavına eklenen malzemeler de kalori ve besin değerini etkileyebilir. Sebzeler eklemek, pilavın besin değerini artırabilirken; et veya tavuk eklemek de protein değerini yükseltebilir. Ancak eklenen malzemelere bağlı olarak kalori miktarı da değişiklik gösterecektir. Bulgur pilavının uygunluğu, izlediğiniz diyet tipine bağlıdır. Örneğin, düşük karbonhidratlı bir diyet izliyorsanız, bulgur pilavı bu diyet için uygun olmayabilir. Ancak genel olarak dengeli bir beslenme planı içerisinde bulgur pilavını makul miktarlarda tüketmek sağlıklı bir seçenek olabilir.

KURU FASULYEYI PİRİNÇLE DEĞİL BULGURLA TÜKETİN

Acibadem.com.tr'de yer alan habere göre, İçerdiği diyet posası sayesinde kan şekerini dengelemeye faydalı kuru baklagillerin glisemik indeksi yani kan şekerini yükseltme hızı da düşük. Bu sayede diyabeti olanlar için de tercih edilebilecek bir besin. Örneğin kuru fasulye+bulgur pilavı+cacık gibi bir menü porsiyon kontrolü yapıldığında kan şekerini dengeler.

Kaynak: f5haber.com.tr, Acibadem.com.tr Derleme: Egegundem.com.tr

21 Eki 2023 - 17:18 - Hayatın İçinden

Son bir ayda egegundem.com.tr sitesinde 1.996.020 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Ege Gündem Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Ege Gündem Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Ege Gündem Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Ege Gündem Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.